2020-08-11

rezi.hu

Rizlingország várja Önt!

Településképi Arculati Kézikönyv

Az emberi kultúra jól látható, maradandó nyomai a települések, mely lenyomata és hordozója a települési közösség múltjának és jelenének, tükrözője a társadalmi és gazdasági berendezkedés és a közösség kultúrájának. Egy település jellegét a természeti és az ember által alkotott elemek határozzák meg. Minden település rendelkezik olyan sajátos, csak az adott településre jellemző vonásokkal, amelyek a történelem során örökölt elemek, és amelyeket napjaink folyamatos építészeti tevékenysége alakít. Egy település karakterét nemcsak a műemlék épületek, hanem a rá jellemző, hagyományos településszerkezet, a hagyományos utcaképek, az utcát alkotó jellegzetes házak, azok telepítése, tömege, homlokzata és részletei is alkotják. Ezek mellett jelentős szerepet játszik a település zöldfelületeinek nagysága és sajátos megjelenése, köztéri alkotásainak minősége, nem utolsó sorban a temető rendezettsége. Ez az eltérő arculat ad egyéni, sajátos vonzerőt a településnek, az ott lakók és az ide látogató idegenek számára is.

Rezi a Keszthelyi hegység nyugati részén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park határán, Keszthely, Hévíz, Zalaszántó körzetében fekszik. Arculatát, épített és természeti örökségét nagymértékben meghatározza a táj, ami körül veszi.
A településképi arculati kézikönyv célja, egy olyan szemléletformáló kiadvány kidolgozása, mely a helyi lakkosság, döntéshozók, újonnan betelepülők számára nyújt tájékoztatást az épített és természeti értékekről, a település építészeti arculatának jellemzőiről, és iránymutatást az épített környezet alakításával kapcsolatos elvárásokról.

A teljes anyag letöltése >>>