2020-08-11

rezi.hu

Rizlingország várja Önt!

Az ősz és a környezet ihlette meg a művészeket

Rezi – A festők és Rezi község védőszentjéhez kapcsolódva zajlott művésztelep a településen. A II. Szent Lukács Művésztelepen tíz művész alkotott a szervezők által ajánlott és szabad téma alapján is. Az alkotótábor célja, hogy a művészetek nyelvén is megörökítse az inspiráló és különleges tájat, annak hangulatát.

Petőfi Sándor  Szeptember végén című verse és a Rezi táj inspirálja elsősorban a művésztelep résztvevőit. Biszák László Szekszárdról érkezett az alkotótáborba, elsősorban vizes témáit viszi fel most a vászonra és egy új technikát is kipróbált Reziben. A művésztelep és a környezet nagyon tetszik neki.

„Eleve a társaság is nagyon hangulatos és minden nap nagy túrákat tettem itt a környéken, ismerkedtem emberekkel itt az utcán, nagyon barátságosak, nagyon aranyosak. Hallottam, valamelyik nap említette itt valaki, hogy Rezi ennek a környéknek a Svájca, hát ez tényleg így van mert csodálatos” – nyilatkozta Biszák László. 

A telep annak a Szent Lukácsnak a nevét viseli, aki évszázadok óta festők és Rezi védőszentje is. 2002 óta Lukács napja egyben a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe is.A művésztelepen térségbeli alkotók is részt vesznek, köztük az ismert zalai művész, Lichtenwaller Zoltán, aki nagyon jónak tartja a telep színvonalát.

„Jó kvalitásos kis kollekció jön össze és eljut a Gabi (Tafotáné Cserép Gabriella, a művésztelep vezetője – a szerk.) is eljutott odáig, hogy válogat és olyan emberek hív meg, akiknek a munkái mindenki számára elérhetők, érthetők legyenek és végül, de nem utolsó sorban szakmailag megfelelőek legyenek és itt azok vannak” – vélekedik a Garaboncon élő művésztanár.

Rezi a művészetek szempontjából is egy nagyon inspiráló környezet – vélekedik a telep vezetője. Tafotáné Cserép Gabriella szerint ezt a helyet meg kell örökíteni a képzőművészetek nyelvén is. Az alkotásokat természetesen a nagyközönségnek is bemutatják.

„Itt most kiállítjuk a Laky Demeter Turistaházban, úgyhogy itt is meg lehet tekinteni, elsősorban itt hagyjuk egy darabig, hogy az ide látogató vendégek is láthassák. Utána pedig a helyi intézményekbe lesznek elhelyezve, vagy ajándékba adjuk olyan településeknek, akikkel jó kapcsolatban vagyunk” -árulta el a telep szervezője.

A Szent Lukács Művésztelepet mindenképpen szeretnék folytatni Reziben. A szervezők szándéka, hogy a művészek naptárjában állandó helyet foglaljon el a festészet napjához kapcsolódó alkotótábor.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV