Rólunk

ÓVODÁNK és BÖLCSŐDÉNK HÍREI

“Tekintet nélkül arra, hogy
másoknak tetszik vagy nem.
Tekintet nélkül arra, hogy
látják-e vagy nem.
Tekintet nélkül arra, hogy
lesz-e sikere vagy nem.
Tedd a jót.
Tégy minden jót.
Amit, megtehetsz
ott, ahol  vagy,
tégy, ahogy teheted,
akkorát, amekkorát tehetsz.
De mindig szüntelen,
az legyen programod.
(Sík Sándor)

Mini bölcsődénkben a bölcsődei nevelés középpontjában a kisgyermek és közvetett módon a kisgyermeket nevelő családok állnak. Az Alapprogramunk a családra, mint komplex rendszerre tekint, melynek értelmében nem csak a kisgyermek nevelését-gondozását, hanem az egész család támogatását célozza meg. Célunk és feladatunk a község lakosainak igényeihez igazodó jó színvonalú napközbeni kisgyermekellátás biztosítása, bölcsődei kereteken belül. Családbarát, támogató intézményként szeretnénk biztosítani a gyermekek életkorának, fejlettségének, egyéni szükségleteinek megfelelő érzelmi, értelmi, mozgásfejlődését, és biztonságos környezetet, lehetőséget adni új tapasztalatok gyűjtésére, kísérletezésére, felfedezésére, más gyermekekkel való kapcsolatteremtésre, örömteli játékra.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy jelentősen megnövekedett a családok igénye a gyermekek napközbeni elhelyezésére. A szolgáltatások elérhetősége, a férőhelyek korlátozott száma- különösen a 3 év alatti kisgyermekek esetében, valamint a sajátos nevelési igényű vagy egészségügyi problémával küzdő kisgyermeket nevelő családok esetében- igen nagy nehézséget okoz. A bölcsődében koruknak, egyéniségüknek, és egyéni szükségleteiknek megfelelően gondoskodnak a gyermekekről, lehetőség szerint rugalmasan alkalmazkodva a családok igényeihez. Ez a szolgáltatás lehetőséget teremt a család és a munkahely elvárásainak összeegyeztetésére, a szülők munkavállalási és munkahely-megtartási esélyeinek növeléséhez. Egyéni arculatunk kialakításánál fontosnak tartjuk megőrizni és tovább adni mindazon értékeket, melyek változó világunkban egyre lejjebb értékelődnek. Nevelő munkánkban olyan pozitív emberi magatartásformák kialakítására törekszünk, mint az udvariasság, empátiás készség, együttműködés, a rend szeretete és megőrzése, a tevékenység örömének felfedezése, mások munkájának megbecsülése. Szakmai programunkban kiemelten kezeljük a gyermekek környezettudatos, egészséges életmódra nevelését, melyet rendszeres mozgással, a természetes mozgáskedv fenntartásával, egészséges, füstmentes környezet biztosításával, korszerű táplálkozással, kultúrhigiénés szokások alakításával és az érzelmi biztonság megteremtésével valósítunk meg.

A gyermekek kognitív fejlesztését, a kitűzött nevelési célokat és feladatokat az egész napi tevékenységek során valósítjuk meg, az önkéntességre és a program kötetlenségére építve.

Óvodánkban minden gyermeknek igyekszünk megadni a lehetőséget arra, hogy megtalálja azt a számára legfontosabb területet, amelyben képességét a legjobban kibontakoztathatja. Mindehhez építünk a gyermek alapvető tevékenységére a játékra, a mozgásra, a külső világ tevékeny megismerésére, a művészeti élmények nyújtására és az anyanyelvi nevelésre. Biztosítjuk a befogadó, a minden gyermek számára egyenlő hozzáférést biztosító gyermekközpontú óvodai nevelést, amely a gyermeki személyiségük kibontakozását segíti. Tudjuk, hogy a gyermeket körülvevő személyi és tárgyi környezetnek meghatározó szerepe van. Ezért törekszünk arra, hogy maximálisan biztosítsuk számukra a fejlettségüknek megfelelő mintát,  tevékenységet, tapasztalatforrást.

Mi is történt december óta?

Januárban óvodánk regisztrált az ,,építsd meg saját varázsházikód,” pályázatra.

Négy cégtulajdonos, egyben négy (akkor még) kisgyermekes apuka indította útjára a programot – ami egy játékos, interaktív házépítő verseny, újrahasznosított anyagokból, – évekkel ezelőtt azzal a céllal, hogy valami pluszt is átadhassanak a jövő nemzedékének. A programalapító vállalatvezetők kiemelten fontosnak tartják, hogy már az oktatás korai szakaszában játékos keretek között tanulják meg a gyermekek azokat az elveket, amelyek olyan fontosak lesznek felnőtt korukban. Ezek az értékek a környezettudatosság, az újrahasznosítás és a hatékony energiafelhasználás elvei. Így kezdtük el készíteni saját varázsházikóinkat.

Az elkészült Varázsházikókat április 5-ig kellett lefotózni, ezután majd indult az online szavazás az Etalon az építésben Facebookoldalon https://www.facebook.com/etalonzalon. A szavazáshoz kérünk segítséget! A versenyszabályzatnak megfelelően, a szavazatok csak akkor számítanak érvényesnek, ha az Etalon az építésben Facebook oldalát és valamelyik Varázsházikót is kedvelte a szavazó. Az online szavazáson az első 30 legtöbb szavazatot összegyűjtött pályamű részt vesz a szakmai zsűri értékelésén. Az eredményről e-mailben értesítjük az óvodákat. A 30 legtöbb szavazatot kapott pályaműveket kell személyesen leadni. A szakmai zsűri az online szavazáson első 30 helyezett pályaművet értékeli, amelyből kikerül a nyertes pályamű.

Február 10-én farsangi mulatság volt óvodánkban.

Február a tél űzés, a farsangi mulatság hónapja. Ez az az a program az óvodában, amit a gyerekek egész évben, folyamatosan várnak. A jelmezbe öltözés mássá teszi ezt a napot, de ezt segítik, a szülőknek, nagyszülőknek köszönhető ízletes farsangi fánkok és finomságok is. A mulatságos versenyjátékokkal teli vidám napot, zsákbamacska húzása zárta.

A hagyományos húshagyó keddi programunk a kisze báb elégetése. Így volt ez most is. Előző nap elkészítettük a Kisze-bábunkat, majd hangos énekszóval, egészséghozó mondókát ismételgetve  – „kisze, kisze villő, gyüjjön rád a himlő, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget”- kivittünk az udvarra, megtáncoltattuk és elégettünk azt. Délután a községi fánk partin gyerekeinkkel farsangi játékfűzéssel köszöntöttük a község lakóit.

Február közepén „ Igaz vót ám…” címmel múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt a Balatoni Múzeumban.

A múzeum időszaki kiállításának célja, hogy élményközpontú módszerrel mutassa be kulturális identitásunk egyik jellegzetes néprajzi értékét, a népmesét. Egy csoda szép mesefa alatt, kényelmes babzsákokon hallgattuk  Németh Péter mesélését, majd belecseppentünk a szegény emberek, majd a királyok világába. A gyerekek boldogan felültek a szegény emberek szekerére és megfigyelhették használati tárgyaikat. A királyi palota trónján pedig büszkén feszítettek. Végezetül a rejtélyek zsákjaiban meglepően bátran keresgéltek, nagyon érdekes tárgyakat találva.

Február végén szerveztük a „Téli lakoma”

Február 21-én, „Téli lakoma” címmel, egészséges uzsonnakészítő versenyre hívtuk óvodánk két csoportjának gyermekeit, szüleiket, nagyszüleiket és az iskola első három osztályának tanulóit szüleikkel és tanítóikkal. Feladatuk egészséges alapanyagokból étel és ital készítése volt. A résztvevők között előzetesen kisorsoltuk, hogy melyik csapat milyen alapanyagból készítsen egészséges uzsonnát. A szakértő zsűri asztalára került  finomabbnál-finomabb és szebbnél-szebben tálalt ételeket szakértő zsűri értékelte. A zsűrizésre  Cserép Gábor polgármester urat, , Bődi Zoltán konyhafőnököt, Tafota Istvánné művelődésszervezőt és Dencs Violettát a Rezi Önkormányzat Konyhájának szakácsát kértük fel. Amíg a zsűri döntött, minden elkészített uzsonna elfogyott. Mindenki  szavazhatott arról, melyik uzsonna ízlett a legjobban.

A legtöbb szavazatot, s így a „közönség díját” a Csiga-biga csoport kapta. A közönségdíjnak az ajándék mellé egy fakanál volt a jutalma. Ők  avokádóból készítették uzsonnájukat.

A „legszebben tálalt egészséges uzsonna” díját az 1. osztály kapta. Ők sütőtökből készítették uzsonnájukat. Jutalmuk egy látogatás a Gyenesdiási természet Házába.

A „legtöbb gyermeket foglalkoztató” díjat a 2. és 3. osztály nyerte el. Ők padlizsánból készítették egészséges étküket. Az ő ajándékuk egy csoportos belépő a Gyenesdiási Természet Háza egy tetszőlegesen választott foglalkozására.

A „legfinomabb egészséges uzsonna” díját, a fődíjat a Katica csoport nyerte el. Ők sárgarépából készítették el egészséges uzsonnájukat. Jutalmuk a játék mellett az, hogy  elnyerték a vándorfakanalat. A vándor fakanál egy évig marad a Katica csoportnál.

Ezt a vidám délutánt az egészségünkért szerveztük az egészséges étkezés népszerűsítésére.

A legfinomabb egészséges uzsonna receptjei sárgarépából:

Sült répakrém

Hozzávalók:

  • 2 db közepes sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 70 g joghurt (fél pohár)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fehérbors
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • füstölt pirospaprika ízlés szerint
  • gyömbér ízlés szerint
  • kurkuma ízlés szerint

Elkészítés:

Répa, mosás, pucolás, újabb alapos megmosás, majd felkarikázás, ahogy jön, szabadon választható a forma, nem lesz jelentősége. Egy kisebb tepsit készítsünk be, öntsünk egy kis olajat az aljára, lehetőleg legyen mindenhol. Mehet bele az összes répadarabka, szépen elrendezzük őket, kicsit sózzuk, és mehet a sütőbe be. (Ismét gond a hőfok és az idő is, de hogy a répa mikor klassz, az kinyitással és villával ellenőrizhető.) Tegyük fel, hogy eltelt 30 perc, a répák kicsit túlsültek, az illat iszonyat jó, máris bekerülhetnek egy tálba. Hűtsük is egy kicsit. Már reszelhetjük rá a fokhagymát, majd kedv szerint rákerülhet a gyömbér (port használtam), kömény, pirospaprika és a kurkuma, majd a fél pohár natúr joghurt, és kész.

Tipp: hűtve sokkal finomabb!

.

Március 15. megünneplése:

A minden évben hagyományos készülődés és ünneplés mellett, ebben az évben a Keszthelyi Balaton Múzeum múzeumpedagógiai asszisztense, Kaszás Judit tartott meghívásunkra múzeumpedagógiai foglalkozást óvodánkban. Ezen a foglalkozáson minden  gyerek kézbe vehette a szabadságharc  fegyvereit, pisztolyt, szablyát, puskát. Még ők nem érzik át ennek a súlyát, de bízom benne, hogy emlékezni fognak rá, hogy volt egy olyan alkalom, hogy megfoghatták Kossuth Lajos pisztolyát.

Március 22-én a „A víz világnapja”– március

A „Víz világnapjának” hetében játékos feladatokkal, kísérletezéssel, játékos versenyzéssel és a víz, életünkben való fontosságának bemutatásával hívtuk fel a gyerekek figyelmét a vízfogyasztás fontosságára, a víz megóvásának fontosságára és a takarékos vízhasználatra. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerek figyelmét már ebben a korban ráirányítsuk a tiszta víz fontosságára és az édesvizek megóvására. A vizes játékok mindig nagyon vonzzák a gyerekeket. A vízről és annak fontosságáról életünkben, rengeteg ismertük van, öröm volt hallgatni! Tapasztalatokat szerezhettek úgynevezett „vizes asztalon” abban, hogy úsznak, lebegnek, süllyednek a tárgyak a vízben. A „bingó” és memória játék mind-mind a víz fontosságának játékos elmélyítésének eszközei.

Óvodásaink ballonos víz-adagolókból folyamatosan ihatnak a nap folyamán a csoportszobákban és a fejlesztő szobában is. Az udvaron való folyadékpótlást a már megszokott, jellel ellátott kulacsokkal oldjuk meg, amelybe mindenképpen vizet töltünk és erre kérjük a szülőket is.

Március 24-én a a Gyümölcsoltó napon, a Túrista házban töltöttük a délelőtt nagy részét. Szalainé Éva nénivel almás golyót készítettünk Nagy élmény volt, hogy Péter bácsival beszélgethettünk a madárodu kihelyezésének fontosságáról és arról, hogy miképpen gondozzuk azt a madarak örömére. Sok új ismeretet szereztünk a többféle madároduról, arról, hogy milyen madár milyen odut szeret, illetve hogy helyezzük ki a legoptimálisabban. Ekkor is bebizonyosodott, mennyire sok ismerettel rendelkeznek a gyerekek a madarakról. Jutalmul egy új madárodut kaptunk ajándékba, amelyet a jövő héten kihelyezünk. Így már három odu várja óvodánk udvarán a madarakat. A sütemény elfogyasztása után és a játszótéri játék után jól esett az ebéd!

Áprilisban van óvodánk hagyományos mesemondó délelőttje „A mesekönyv világnapján”. Az idén, április 3-án, hétfőn tartottuk.

Évek óta van egy nap tavasszal, amikor óvodánk gyermekei mondanak mesét az óvoda dolgozói és szüleik örömére. Ebben az évben is több gyermek készült anyukája vagy nagymamája segítségével egy-egy mesével. Már ebben a korban látszanak az egyéniségek és minden gyermek saját egyéniségének megfelelően adja elő a mesét. Mindig örömmel hallgatjuk az óvodai foglalkozásokról már ismert meséket, de még nagyobb örömmel tölt el bennünket a számunkra is ismeretlen mesék hallgatása. Ezen a napon mindenki nyertes! A gyerekek azzal, hogy megtanulják a mesét, mert fejlődik memóriájuk, a mese elmondásával nyelvi kifejezőkészségük, lehetőséget adunk szereplési vágyuk kielégítésére. Számunkra pedig a mesélésük a jutalom. Cserép Gábor Polgármester úr, Sütő Rita aljegyző, Tafota Istvánné Gabriella művelődésszervező  mellett és a mesét mondó gyerekek szülei tiszteltek meg bennünket jelenlétükkel.

„Mély erdőn ibolya-virág,
elrejt jól a boróka-ág.
Minek is rejt az az ág,
gyere, tágas a világ,
mély erdőn ibolya-virág.

Lombos fán fütyül a rigó,
Napfényben dalolni de jó.
Dalolj vígan, te rigó,
Télen nyáron az a jó.
Lombos fán fütyül a rigó.”

(Weöres Sándor)

Ezzel a verssel kívánnunk szép tavaszt és kellemes Húsvéti Ünnepeket a falu minden kedves lakójának!

az óvoda és bölcsőde gyermekei és dolgozói nevében:

Trezsenyik Zsuzsánna intézményvezető

.

.

.

.