Napelemes rendszer telepítése Rezi településen

2015|12|20

REZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Sajtóközlemény

NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE REZI TELEPÜLÉSEN

21 313 438 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével korszerűsítették a Rezi Község Önkormányzat fenntartásában működő Iskolának és Óvodának helyet adó épület, a Polgármesteri Hivatal és a Konyha villamos energia rendszerét. A fejlesztés célja az ingatlanok fenntartási költségeinek, elsősorban a villamos energia költségek csökkentése megújuló energiaforrás segítségével.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Rezi Község Önkormányzata több mint 21 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert napelemes megújuló erőforrás segítségével történő korszerűsítésre.

A projekt keretében a napelemes rendszer telepítésére három épületen került felszerelésre. Az iskolának és óvodának otthont biztosító épületre kerülő technológia 70 darab KS-250 P napelem modulból áll, a napelemek által felvett energiát pedig 1 darab Fronius SYMO 17.5-3-M inverter tölti vissza a hálózatra. A Polgármesteri Hivatal épületére 10 darab KS-250 P napelem került felszerelésre, s beüzemelésre, amelyhez három darab Fronius Galvo 2.5-1 light inverter kapcsolódik s a felvett energiát visszatölti a hálózatra. A Konyha épületére 36 darab KS-250 P napelem modul kerül felszerelésre, és 1 darab SMA tripower 9000 inverter táplál vissza a hálózatba.

A projekt közvetlen célja, hogy a fenti épület működési költségeit csökkentse, így a projekt eredményeként az Önkormányzat működési költségekre fordított kiadásai csökkennek. Az épület tetőszerkezetére 29 kW-os beépített napelem teljesítményű hálózatra köthető háztartási kiserőmű kiépítése megtörtént, ezzel jelentősen csökkentve a fenntartási költségeket.

A projekt közvetlen célcsoportja mindezekből adódóan a település lakossága. Közvetett módon pedig az ország egész lakossága, hiszen a megújuló energiaforrás alkalmazásával csökken a káros anyag kibocsátás, elsősorban a szén-dioxid mértéke, ami jelentősen hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához. 

A projekt a Széchenyi 2020 Program keretében valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:

Rezi Község Önkormányzata

Cím: 8373 Rezi, Kossuth Lajos u. 35.

Web: http://www.rezi.hu