Értéktár

REZI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Kattintson ide és töltse le a Rezi értékek teljes könyvet!
Kattintson ide és töltse le a Rezi értékek teljes könyvet!

A Magyar Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, célul tűzve ki nemzeti értékeink azonosítását, rendszerezését, nyilvántartásba vételét. A gyűjtőmunka Reziben is elkezdődött: a település önkormányzata a jogszabályban lefektetett módon Települési Értéktár Bizottságot állított fel, melynek tagjai számba vették a településhez kapcsolódó épített, természeti, tárgyi és szellemi örökséget, továbbá közösségi értéket, tudást és hagyományt. Ennek a munkának az eredményét – a települési értéktárat – tartja kezében az Olvasó

Cserép Gábor polgármester

A kötet teljességre törekvően mutatja be – az írott forrásokban már 1236-ban említett – település értékeit: jelentős épített örökségét, csodálatos természeti kincseit, valamint a múltból táplálkozó, de aktívan a jelenben élő és a jövőt építő cselekvő közösséget. Mindazt, ami Rezit meghatározza és annyira egyedivé és szerethetővé teszi mind az itt lakók, mind az ide látogatók számára.

Biztos vagyok benne, hogy jelen összefoglalás a település értékeinek puszta felsorakoztatásán túl segíti a bemutatott értékek megőrzését, ápolását, fejlesztését, valamint az itt élők összetartozás- és egységtudatának megszilárdítását. A mű hozzájárul nemzeti értékeink színes tárházának bővítéséhez, nemzeti tudatunk erősítéséhez.

Havasi Bálint régész – múzeum igazgató

Az aloldal a Földművelődésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült.