Projekt bemutatása

A projekt célja: „A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozásához szükséges tudása és készségei megszerzésének támogatása a szülők bevonásával” illetve „A gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javítása. A projekt illeszkedik a Kormány által tervezett Egészséges Magyarország 2014-2200 ”Egészségügyi Ágazati Stratégiájához, amely céljként nevesíti a lakosság egészségének fejlesztést a helyes táplálkozás elősegítését, a fizikai aktivitását,  nevelését,  a lelki egészség erősítését célzó intézkedéseken keresztül.

A támogatást igénylő szervezet a „Rezi Gyermekekért” Alapítvány. Az alapítvány célja az Általános Iskolában és a Rezi Óvodában folyó oktató-nevelő munka szakmai színvonalának és tárgyi feltételeinek fejlesztése, gyermekek ösztönzése és támogatása. Az Alapítvány együttműködik Rezi Község Önkormányzatával és a helyi civil szervezetekkel. A Rezi Várbarátok Köre Egyesülettel. A projekt célcsoportja Rezi község lakossága, ezen belül is elsősorban a gyermekek, de fontos hangsúlyt helyezünk a családok megszólítására is, mivel fontos hogy ne csak az Iskolában, Óvodában de az otthonokban is érvényesüljön a szemléletformálás.

A támogatás keretében dietetikus szakember mérte fel és értékelte a  minden napos táplálkozási szokásokat, melynek eredményeként elmondható,   hogy a gyermekek főleg a szülők által mutatott, otthoni példát követve alakítják ki táplálkozási szokásaikat, amelyek nagyban meghatározzák a felnőttkori egészségi állapotukat is. Fontos lenne már gyermekkorban megtanítani a legfontosabb tudnivalókat és mindennapos rutinná alakítani a helyes szokásokat a táplálkozással kapcsolatban és hangsúlyt fektetni a megfelelő mennyiségű mozgás meglétére is.

Nagy szerepe van az iskolákban tanult és kialakított szokásoknak is a gyermekek életében, ezért hasznos lenne, ha minden intézményben jó példával tudnának szolgálni ez egészséges életmód kialakítása érdekében.

A legfontosabb szempontok a gyermekek táplálkozásának változtatásában a következők lennének:

 • megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel (naponta 1,5-2,5 l)
 • megfelelő mennyiségű és jó minőségű húsok, tejtermékek fogyasztása
 • teljes kiőrlésű, magvas, rozsos pékáruk fogyasztása a finomított lisztből készült termékek helyett
 • nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása naponta legalább egyszer
 • a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztásának csökkentése, mellőzése
 • a sófogyasztás csökkentése.

E szempontokat valamint a település helyzetét illetve a helyi lehetőségeket figyelembe véve az alábbi programok kerülnek megvalósításra illetve beszerzésre a hozzájuk kapcsolódó eszközök.

 • főzőversenyek szervezése az egészséges táplálkozás jegyében, egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, az egészséges táplálkozáshoz kapcsolód eszközök, ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk ismertetése dietetikus szakember bevonásával. Megújul az iskolai és óvodai Konyha. Az étkezéshez szükséges edényzet és bútorzat. Megvalósításra kerül egy ivókút kialakítása valamint egy gyümölcskínáló. Célunk, hogy a napi szükséges vitaminokat minden gyermekhez el tudjuk juttatni így is biztosítva a megfelelő táplálkozásukat és fejlődésüket.
 • A programok helyben kerülnek megvalósításra.
 • Széles körű tájékoztatással és információ nyújtásával tervezzük a lakosság minél nagyon rétegét elérni.
 • Program népszerűsítése a települési rendezvényeken
 • Honlap aloldal készítése, ahol az egészséges táplálkozáshoz illetve annak népszerűsítéséhez kapcsolódó fórumok, programok szakmai előadások tartalma, összefoglalói, digitálisan az érdeklődők rendelkezésére állnak.
 • Szakmai vezető biztosítja a program minőségi szakmai megvalósítását és a projekt céljainak érvényesülését.