A mi óvodánk

“Minden gyermekben megvan a cselekvési vágy,
és a világmindenség megismerésmerésének igénye,
csak annak kibontakoztatását kell elősegíteni!
A pedagógusnak új művészetet kell megtanulnia,
azt, hogy a gyermek segítőtársa és vezetője legyen,
és elvezesse őt azokhoz az eszközökhöz,
amelyekre akkori fejlődése fokán szüksége van.”
(Maria Montessori)


Óvodánk bemutatása

Rezi a Keszthelyi hegységben található, a Balaton felvidéki Nemzeti Park területén, közel Keszthelyhez, Hévízhez, s körös-körül erdő övezi. Gazdag néphagyományokkal rendelkező, gyönyörű zalai falucska. Igazi paradicsom azoknak, akik szeretik és védik a természetet. Nevezetességünk a Rezi várrom, a turisták kedvelt látogatóhelye. Rezi állandó lakosainak száma kb.:1508 fő.

Óvodánkban 2 csoport működik: Katica és Csiga-biga csoport. Családias légkörű, jól felszerelt termekben vegyes életkorú csoportban, folyamatos napirend keretén belül töltik napjaikat a gyermekek, ahol lehetővé válik testvérek, ismerős gyermekek együttnevelésére, gondozására.

50 férőhelyes az óvoda, 4 óvodapedagógus, 2 dajka foglalkozik a községünkből érkező gyermekekkel.

Az épületnek, berendezésének és az udvar játékainak teljes felújítása az utóbbi 2-3 évben fejeződött be. Külső és belső óvodaképünkre a természetes anyagok és a színek harmóniája jellemző.

Az óvodai csoport rendelkezésére két csoportszoba, két mosdó, egy öltöző, egy irodahelyiség, egy felnőtt öltöző, valamint az iskolával közösen használt tálalókonyha áll.

Az épülethez tágas, füves udvar tartozik árnyat adó fákkal, bokrokkal, díszcserjékkel, gyümölcsfákkal és virágos-, fűszer- és zöldséges kerttel ellátva. Faházunk, amelyet babaháznak rendeztünk be, jó lehetőséget biztosít szerepjáték  ösztönzésére és egyéb szabad levegőn végezhető tevékenységek szervezésére.

A falusi életmód, a határjárás adta lehetőségek, a csodálatos táj mind-mind megerősített bennünket abban, hogy a pedagógiai programunk kidolgozásakor a főhangsúlyt a természetszeretet és természetvédelem, az egészséges életmódra nevelés és a néphagyomány-ápolás kapja. Ezért programunk megírásához a „Néphagyományőrző óvodai program”-ból vettünk át olyan részeket, melyek megegyeznek a mi pedagógiai elképzeléseinkkel.

Nevelési rendszerünk középpontjába a gyermek és a vele együtt élő óvodapedagógust állítjuk. A gyermekek tevékeny mindennapjai biztonságot nyújtó feltételrendszerben, szeretetteljes légkörben valósulnak meg. Az óvodai és a családi nevelés összhangját a nyitottság és a bizalom elemeire építjük. A leglényegesebb gyermeki tevékenységnek az elmélyült játékot tartjuk. Egészségvédő szemléletmódot formáló programot szeretnénk megvalósítani, a „zöld napok” megtartásával, az állandó folyadékszükséglet kielégítésével. Évenként két alkalommal megszervezzük közösen a szülőkkel egészségnapunkat, amely nem csak a gyerekek, hanem a szülők szemléletformálását is segíti. Ezeken a napokon pl. mézes reggelit, az udvaron termesztett gyógynövényekből tea kóstolót, egészséges uzsonnakészítő versenyt, stb. szervezünk. Az óvoda udvarán virágos-, fűszer és gyógynövény-, zöldséges kertet, komposztálót, magas ágyást alakítottunk ki, hogy a gyermekek tevékenyen is részt vehessenek a program megvalósításában. 2018-ban elnyertük a megtisztelő Zöld Óvoda címet, amelyet 2022-ben pedig másodszor is megerősítettünk.

A természetvédelem terén pedig „madárbarát” kert megtartását  fenntartjuk.

Évente részt veszünk Magyarország legszebb konyhakertjei programban, ahol a közösségi kategóriában a Magyarország legszebb óvodai konyhakertje országos díjra pályázunk.  2020-as évi programban az Országos díjra jelölésért Elismerő Oklevélben részesültünk.

Minden évben tovább bővítjük a beültetett területeket, pl. a kerítés belső oldalához végig szúnyogriasztó növényeket (levendula, citomfű, borsmenta) ültettünk, a kerítés külső oldalára pedig 2022-ben az „Egy gyermek- egy palánta” program keretében levendulasort telepítettünk. Az óvodakert bejáratához 2022-ben sziklakertet, 2023-ban virágos kertet alakítottunk ki. Örömünkre 2023-ban mindkét csoport számára magyaságyások készültek.

2018-ban pályáztunk és elnyertük a Boldog Óvoda címet, melyet minden évben megújítottunk. 2022-ben Örökös Boldog Óvoda lettünk. Ez a program a pozitív pszichológia módszereivel  segíti a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlesztését. Mindkét csoportunkban részt vesznek a gyerekek a boldogság foglalkozásokon.

2022-ben elnyertük a Biztonságos Óvoda címet. A gyerekek biztonságos biciklizését segítjük sok gyakorlási lehetőséggel.

Tehetséggondozó műhelyeket működtetünk, amelyek a gyerekek képességeinek még komplexebb fejlesztését szolgálják. Ezen műhelyek legtöbbje kis létszámú csoportokkal működik, ezzel lehetőséget teremtve a még személyre szabottabb fejlesztésre. Célunk a tehetségponttá válás. A zenei, kézműves és sakk műhelyekbe járó gyerekek gyenge oldalának fejlesztését a Mindentudó kis zöld ufó foglalkozások segítik.

2023-ban Kerekítő intézményi képzés keretében megismerkedtünk ezzel a módszerrel, melyet mindkét csoportban alkalmaznak óvodapedagógusaink. Kerekítő mintaintézménnyé válás a célunk.