Betakarító – Szent Mihály nap

Reziben már az 1628-as feljegyzések beszámoltak arról, hogy földje megtermi a gabonát és a szőlőt. A lakosság megélhetési forrásait hosszú időkön keresztül az őstermelés képezte, a szőlő, gyümölcs és a zöldségfélék feldolgozása.
A betakarító nappal elkezdődik a télire való gyűjtögetés, raktározás, befőzés ideje, és a hálaadásé a természet ajándékaiért.
Reziben a Betakarító nap hálaadó szentmisével kezdődött szeptember 28-án hétfőn este a templomban, majd Ókovács Szilveszter énekművész (akinek nagyszülei és édesanyja rezi volt) és Szamosi Szabolcs orgonaművész komolyzenei koncertjének lehettünk részesei.
Másnap, szeptember 29-én Szent Mihály napján, szemléletformáló és ismeretterjesztő előadások és gyakorlati bemutatók keretében mutattuk be a leszüretelt termények feldolgozását, tartósítását, fűszerezve gabonaőrléssel, kenyér, aludt tejes prósza és langalló sütésével a kemencébe valamint hagyományos ételeink illetve zöldségkrémek készítésével, kóstoltatásával.
A reggeli előkészületet és gyülekezőt követően Cserép Gábor polgármester köszöntötte a megjelent résztvevőket, majd elindult a munkás nap, mely közös csipkebogyószedéssel kezdődött a falu határában és szőlőszürettel a szőlőhegyen. Ezután a közösségi gyümölcsfeldolgozóban bemutatásra került a termények feldolgozása. A csipkebogyóból lekvárt, a szőlőből szőlőlevet, készítettünk , annak magjából pedig szőlőmagolajat préselünk. A művelet közben Stiller Szilárd agrármérnök által ismertetésre kerül e két egészséges élelmiszer jótékony élettani hatása. Közben a Turistaház udvarán beindult a kis malom, mellyel gabonát őröltünk a dagasztás nélküli kenyérhez, melyet Somogyi Zoltán “Max” gasztroblogger segítségével készítettünk el. A szabadtéri konyhában nagy volt a sürgés-forgás. Nyugdíjasaink aludttejes prószát készítettek, tagjaink langallót sütöttek és káposztalevest főztek, melyet folyamatosan kínáltak az óvodásoknak, iskolásoknak és a rendezvényen részt vevőknek.

A feldolgozás után iskolásaink vásári hangulatot varázsoltak az udvaron, ahol fabatkáért adták-vették többnyire kézzel készített portékáikat, közben szólt a tangóharmonika, készültek az agyagedények és sültek a kemencében a finomságok.

A délután folyamán gyakorlati bemutató keretében a cefrézés művészetének és titkainak fortélyait ismerhettük meg Komoróczy Lajos agrármérnöktől, előadást hallgathattunk a befőzésről, tartósításról és az aszalás folyamatáról Darázsi Zsolttól a Gölcsej Természetvédelmi Alapítvány elnökétől.

Befejezésül felavatásra került a nyári Fafaragótábor alkalmával készített látófa, melyet Stiller Gábor és Farkas Kovács László fafaragó népi iparművészek készítettek, mely a falu jellemző jegyeit hordozza magával.

Ismét nagyon munkás de élményekkel teli napok voltak!
Köszönjük a rendezvényen részt vevők
segítő közreműködését!