„Kerttől az asztalig” fenntartható mezőgazdasági mintaprojekt Reziben
Elméleti és gyakorlati előadások, rendezvények a természeti és kulturális értékek megőrzése, fenntartható hasznosítása céljából.
Helyszín: Laky Demeter Turistaház Rezi, Petőfi u. 44.
Az elméleti és gyakorlati foglalkozások előadója: Meiszner Katalin biokertész,
A rendezvények előadója: a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány
Az előadások ingyenesek!
Meghívjuk, vegyen részt az ismeretterjesztő előadásokon, és ossza meg tudását a projekt céljainak elérése érdekében!
Elméleti előadások:
1. 2014. február 13. csütörtök 15.00
Egészségünk forrása a kert. A saját zöldség-gyümölcs ellátás realitása, annak integrálása mindennapi életünkbe. Miért jó a vegyszermentesen termelt élelmiszer. Minőség, íz, egészség.
2. 2014. február 19. szerda 15.00
A kert egyensúlyának kialakítása A biológiai módon művelt kert alapja a humuszban gazdag talaj kialakítása és megőrzése, kíméletes talajlazító módszerek. Megfelelő kéziszerszámok.
3. 2014. február 26. szerda 15.30
Komposztálás, talajtakarás (mulcsozás).
4. 2014. március 5. szerda 15.30
A természetes trágyázás, állati és növényi eredetű trágyák, erjesztett trágyalevek, és egyéb természetes talajjavító anyagok.
5. 2014. március 12. szerda 15.30
A föld védelme a kifáradástól, a vetésforgó, és a vegyes növénykultúra alkalmazása, a fitoncidok.
A zöldséges és fűszerkert megtervezése.
6. 2014. március 19. szerda 15.30
Biológiai növényvédelem. Kereskedelemben kapható bioszerek, saját előállítású levek, főzetek, porok.
7. 2014. március 26. szerda 15.30
Melegágy, fólia alatti termesztés, szabadföldi vetés, és növénytermesztés. Négy évszak a kertben. Betakarítás, felkészülés a téli és a tavaszi munkavégzésre.
Gyakorlati előadások:
8. 2014. április 2. szerda 16.00
Komposztprizma felépítése, komposzt kis helyen, speciális komposztok, és felhasználásuk. Talaj előkészítés. Növényi trágyalevek készítése.
Előadó: Meiszner Katalin
Esőnap: 2014. április 3. csütörtök 16.00
9. 2014. április 9. szerda 16.00
Fűszer és gyógynövénykert kialakítása. Szaporítási módszerek. Évelő és egynyári fűszernövények.
Esőnap: 2014. április 10. csütörtök 16.00
10. 2014. április 16. szerda 16.00
Zöldségfélék, fajták, termesztési igényeik.
Esőnap: 2014. április 17. csütörtök 16.00
11. 2014. április 23. szerda 16.00
Védelmező növények alkalmazása, vegyes kultúra, biológiai ötletek
Esőnap: 2014. április 24. csütörtök 16.00
12. 2014. április 30. szerda 16.00
Vetés, palántázás, gyomtalanítás.
Esőnap 2014. május 6. kedd 16.00
13. 2014. szeptember 17. szerda 16.00
Betakarítás, feldolgozás. A fenntarthatóság része a magtermesztés. Saját mag termesztése, természetes csávázási módszerek.
Esőnap: 2014. szeptember 18. csütörtök 16.00
14. 2014. szeptember 24. szerda 16.00
Kíméletes ételkészítési eljárások a zöldségek tápértékének megőrzésére. A termesztett fűszernövények alkalmazása az ételkészítésben.
Esőnap: 2014. szeptember 25. csütörtök 16.00
Rendezvények:
1. 2014. március 8. szombat de. 09.00-16.00
Gyümölcsoltónap:
Hagyományos gyümölcsfajtáink bemutatása 1 óra
Oltás bemutatás, gyakorlás: alany biztosítva, hozott vesszőkből 3 óra (Kovács Gyula erdész)
Természet közeli gazdálkodás, kertészkedés 1 óra
Komposztálás: talajerő visszapótlás természetesen 1 óra
Ingyen napszámosok: növényvédelem mérgek nélkül 1 óra
2. 2014. szeptember 27. szombat 09.00-16.00
Betakarító nap:
Program:
Aszalás bemutatása a gyakorlatban 2 óra
Befőzés, tartósítás 2 óra
Minőségi pálinkafőzés 1 óra
Kenyérsütés 2 óra
Információ:
Rezi Várbarátok Köre Egyesület 8373 Rezi, Arany J. u. 1.
Telefon: 06-30/648-8764 www.rezi.hu e-mail: cserepg@gmail.com