rezi.hu

Rizlingország várja Önt!

Kolbásztöltő verseny Reziben

Rezi – Hagyományőrző kolbásztöltő versenyt rendeztek Reziben. A vidám hangulatú gasztronómiai eseményt jótékonysági céllal szervezték meg. Támogatásokat és felajánlásokat gyűjtöttek, hogy a befolyt összegből a Rezi Várbarátok Köre Egyesület megépíthesse a szabadtéri kemencét a Laki Demeter Turistaház udvarán. A kolbásztöltő versenyen 9 csapat indult. A finom kolbászokat zsűri értékelte.

A kolbász alapanyagának kiosztásával kezdődött a verseny. A csapatok rögtön neki is láttak a hús fűszerezéséhez. A legtöbben először a pirospaprikát szórták bele a húsba. A receptek nem tértek el nagyon egymástól, mindenki a hagyományokat követte.

Kolbásztöltő vereny Reziben

Galéria megtekintése

Miközben a csapatok lázasan dolgoztak, a zsűri árgus szemmel figyelte a munkát. Fontos volt, hogy az előírásoknak megfelelően történjen minden. Cserép Róbert és Horváth Csaba egy családi receptet követve ízesítette a húst.
A jól összedolgozott kolbászalapanyagot a kóstolás követte. Majd a morfondírozás, mi kellehet még bele.
A zsűri több szempont figyelembevételével értékelte az elkészült kolbászokat. Fontos volt a külcsíny, de az ízvilág is sokat számított. A legtöbb csapat a hagyományos fűszerezést választotta.
Nem csak a hús fűszerezésének vannak titkai, hanem a kolbásztöltésnek is. Nem mindegy milyen fogásokkal töltjük bele a húst a bélbe.
Rövid ital, hosszú kolbász, az a jó! Tartja a mondás. A rezi kolbásztöltő versenyen is betartották ezt. A versenyen töltött kolbászokat még nem, de más disznótoros finomságokat kóstolhattak az esti jótékonysági esten, melynek tombola bevételéből szabadtéri kemencét szeretnének építeni a turistaház udvarán.

Keszthelyi Televízió – Szabó Csilla