rezi.hu

Rizlingország várja Önt!

Rezi Vár Tanösvény átadása

Rezi Község Önkormányzata az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) Vidéki örökség megőrzése című pályázatán nyert támogatást a Rezi Vár Tanösvény megvalósítására, mely a falu szőlőhegyi végétől indulva a Meleg-hegy északi, meredek letörésén álló várromhoz vezeti el az érdeklődő túrázót. A kb 6,5 kilométeres körtúra során, az útvonal mellett elhelyezett 11 darab ismertetőtábla segítségével bővíthetőek a természettel és a történelemmel kapcsolatos helyi illetve térségi ismeretek.

A táblákon az alábbi információk találhatók:

1. a Rezi kőiparról tesz említést,

2. Viselkedési szabályok olvashatók és a Tanösvény bemutatása,

3. Rezi madárvilágát ismerhetjük meg, majd az erődbe érve

4. A térség vadállománya mutatkozik be,

5. Az erdei forrásokról olvashatunk, majd a

6. Cseres-tölgyes-molyhos erdőbe érkezve a tölgyesekről,

7. majd a bükkösökről kapunk információt.

8. Természetvédelmi területre érve a természetvédelemmel ismerkedhetünk, ahonnan hamarosan a rezi várhoz érünk. Ott már a két éve elkészített MOL-os táblán olvashatjuk a Várudvarban a Rezi vár történetét. Aztán itt kicsit megpihenve indulunk vissza a Tanösvény útvonalán, ahol találkozhatunk

9. Geológiát bemutató táblával. Aztán az erdőt elhagyva, búcsúzunk az

10. Erdő fohászával, majd az utolsó táblán

11. Rezi és környékének nevezetességeit tekinthetjük meg.

Az átadó ünnepségen és a létesítmény megvalósításában részt vevőket Cserép Gábor polgármester köszöntötte, a Tanösvényt Havasi Bálint régész, múzeum igazgató adta át, aki hosszú éveken keresztül vezette a rezi vár  régészeti feltárásait. Elmondta, hogy a Tanösvény régóta a reziek álma volt, hogy a hozzájuk látogató turistáknak kellő információt nyújtsanak a településről és annak természeti szépségeiről.

Képes beszámoló Hegedüs Guszti jóvoltából:

https://www.flickr.com/photos/13014321@N02/sets/72157644514496714/show/