rezi.hu

Rizlingország várja Önt!

Új harangot áldott meg Márfi Gyula érsek Rezi szőlőhegyén

A Zala megyei Rezi község szőlőhegyén az 1860-as évek végén épült kápolna új harangot kapott, amelyet június 24-én, Keresztelő Szent János születésének ünnepén áldott meg Márfi Gyula érsek – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.

A harangmegáldásra a kápolna tornya mellett álló két kőszobrot – Keresztelő Szent János és Szent Donát alakját – is restaurálták. A tizenöt évvel ezelőtt felújított kápolna az ünnepi alkalomra kívül és belül új festést is kapott.

A harang a szőlősgazdák adományából, illetve az egyházközség és az önkormányzat támogatásával készülhetett el. Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő munkája, Szent László tiszteletére lett szentelve, a felirata: „Szent László, könyörögj érettünk!”

Harangszentelés Reziben
Rezi – Harangot kapott a csaknem százötven esztendős rezi Szent Donát kápolna. A szőlőhegy közepén lévő épület falait is felújították és a rajta lévő Szent Donát és Keresztelő Szent János szobrát is. A harang és a szobrok megszentelése alkalmából ünnepséget rendeztek a kápolna előtti kertben.

Ez az a harang, ami mostantól bezengi a rezi szőlőhegyet. A kezdeményezés a helyi Szőlész-borász Egyesület egyik tagjától származik.

Az ünnepség résztvevőit Cserép Gábor polgármester köszöntötte, majd Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel a harangot. Mind mondotta: ritka alkalom az egyház életében egy ilyen ünnepség. De azt is tapasztalta, hogy az emberek szeretik a harangok hangját.

A teljes beruházás több, mint másfél millió forintba került. Ehhez anyagiakkal is hozzájárult a Szőlész-borász Egyesület. Ennek csaknem felébe került a harang öntése és felszerelése, amit a szakemberek az ünnepség alkalmával fejeztek be. A felszentelést követően ugyanis felhúzták a magasba és természetesen meg is kondították.

A helyi esperes életében első alkalommal fordult elő harangszentelés. Őt először a hegyközség kereste meg az ötlettel.

Szent Donát és Keresztelő Szent János szobrát is ez alkalommal avatták fel. A felszentelés napja nem volt véletlen: utóbbi születésének évfordulóján tartották. Több, mint száz éve fogadott ünnepként emlékezik meg erről a lakosság. A szobrok restaurálásához a polgármesteri hivatal is hozzájárult.

A mai Szent Donát kápolnát az egykori szőlősgazdák építtették 1866-ban. A 2015-ös felújításnak köszönhetően az utókor is méltóképpen megbecsüli az elődök munkáját.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió