rezi.hu

Rizlingország várja Önt!

Újra öltünk és örökítünk – Rezi

A tavaly október óta futó „Újra öltünk és örökítünk” programsorozat egyik állomása a Balatontól alig 10 kilométerre fekvő Rezi.

A községben örömmel fogadták a projekttel járó tanfolyamot, mely összehozta a falu – főként – hölgytagjait. A foglalkozásokat a Rezi Turistaházban rendezik, amely minden alkalommal számos érdeklődőt vonz. Elsősorban nyugdíjasokat, akik az unokáiknak kedveskednek a hímzésekkel, de fiatal asszonyok és kislányok is rendre kipróbálták az öltés és hímzés szépségeit. A program minden kedden, délután négytől este hat óráig tart. A foglalkozásokat Molnárné Riskó Erzsébet, népi iparművész, hímző és babakészítő vezeti.

A projektnek helyszínt biztosító Turistaház, a Rezi Várbarátok Köre Egyesület székhelye, mely a legaktívabb civil szervezet a községben. Az Egyesület elnöke Tafota Istvánné. A ház plébániaként funkcionált, melyet egy pályázati ösztöndíjból újított fel és varázsolt otthonossá, élettel telivé az Egyesület. A Rezi Várbarátok Köre Egyesület 2001-ben alakult, fő céljuk pedig a rezi vár és a település népszerűsítése, a település értékeinek feltérképezése, feltárása, megőrzése, a rezi várral kapcsolatos események figyelemmel kísérése, valamint a vár környezetének rendbetétele.

Az egyesületi tagok rendszeres szervezői a már több évtizede, minden évben megrendezett, azaz hagyományosnak mondható Vártúrának és Vártábornak. A tagok közt vannak pedagógusok, mérnökök, a község plébánosa, polgármestere és művelődésszervezője, továbbá természetesen számos várbarát.  Az Egyesület céljai elérésében az alábbi, közhasznú tevékenységeket tartja kiemelt prioritásúnak: kulturális tevékenységek gyakorlása, kulturális örökségek megóvása, műemlékvédelem, környezetvédelem, gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, egészségmegőrzés.

Az Egyesület a település szinte összes közéleti programjában aktívan részt vesz, a nyári ifjúsági alkotótáborral kezdve, az őszi, szüreti mulatságon át, egészen a télen megrendezett disznóvágásig. Ezen felül a Nemzeti Művelődési Intézet egyéb projektjében, a Kapunyitogató rendezvényben is részt vesznek, ahol a Várbaráti Kör amatőr, felnőtt színjátszói adnak előadást. Az Egyesület székhelyéül szolgáló Turistaház nemcsak különböző programoknak nyújt kényelmes helyszínt, de ifjúsági szálláshelyként is funkcionál.

 

Szerző: Matyasovszky Margit és Péter Zsombor