rezi.hu

Rizlingország várja Önt!

Nyitott pincék Reziben

Rezi szőlőhegy

NAVIGÁCIÓ:

CseRo sajthoz

Czimbora borozóhoz

Bakos Wineryhez

Kelemen Kenyeréhez

Takács Zsolthoz

Réti-Farkas családhoz

Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület

Mezőgazdaság, borkultúra, gasztronómia 
Kézműves hagyományok 
Szőlészet-borászat 

A magyarság 900 után vette birtokába a Dunántúl területét. A krónikák szerint a Balaton környéket Bulcsú-törzse szállta meg. A honfoglalók szláv, avar és frank népeket találtak itt. A források alapján megállapítható, hogy már ők is foglalkoztak földműveléssel és szőlőtermesztéssel. De már ezt megelőzően a késő római időkben is igen fejlett volt ezen a területen a gyümölcstermesztés. A fenékpusztai leletek tanúsága szerint szőlőt, diót, mandulát, cseresznyét, szilvát, almát és barackot is termesztettek a vidékünkön élt rómaiak. Apáról fiúra örökített agrotechnikájuk ötvöződött aztán a honfoglaló magyarok mezőgazdasági ismereteivel. Reziben már az 1628-as feljegyzések beszámoltak arról, hogy földje megtermi a gabonát és a szőlőt. A lakosság megélhetési forrásait hosszú időkön keresztül az őstermelés képezte, a szőlő, gyümölcs és a zöldségfélék feldolgozása. A nagy filoxéra járvány ideje alatt a régi szőlőfajták elpusztultak. Az 1800-as évek közepén Ambrus Mihály rezi plébános tanította meg a rezieket a helyes szőlőművelésre és az ő kezdeményezésére termesztették először a rizling szőlőt. 
Ettől kezdve a táj jellegzetessége a rizlingszőlő lett, a vidéket ezért Rizlingországként emlegetik. 
Mára sajnos egyre kevesebben tudnak ebből megélni, de a szőlőművelés, borkészítés, a hozzá kapcsolódó gasztronómia a hagyományőrzésben ma is fontos helyet tölt be.

Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület
Bellér Ferenc elnökKapcsolat

A szőlőhegy hagyományainak életben tartói

a Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület |

Az Egyesület a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében szakmai és turisztikai programokat szervez, amelynek keretében megismerteti és népszerűsíti a szőlőművelést, borkultúrát és helyi értékeket. Tagjai szinte valamennyien szőlőültetvényekkel rendelkeznek.

Bellér Ferenc elnök


Amivel készülünk:
Nyitott Pincék Éjszakája 2020. augusztus 1.

Az esemény weboldala itt érhető el

Az Egyesület a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében szakmai és turisztikai programokat szervez, melyek keretében megismerteti és népszerűsíti a Reziben több évszázados múltra visszatekintő szőlőművelést, borkultúrát, helyi értékeket, ezzel patronálva a szőlőhegyen működő pincegazdaságokat. 

A Nyitott pincék éjszakáján kézműves hagyományokkal készült ételek, finom, helyi pincészetek borai és persze a mesébe illő táj fogadja vendégeinket, akik betekintést nyerhetnek Rezi borkultúrájába, annak gasztronómiai és a mezőgazdasági hagyományai mellett. 
A táj szépségét fokozza az éjszaka és az éjszakában fáklyákkal való séta az egyes pincészetek közt, akik erre az alkalomra készített poharakban kínálják boraikat. 
A poharakat a pincészeteknél tudja megváltani a kedves ide látogató. 

Az est végén nyereményjátékkal kedveskedünk vendégeink számára. 

Nagy szeretettel várunk minden kedves borkedvelőt!

Nyitott Péncék Éjszakéja

Programok

• Bor – Borkostólás 
• Borfalatok
• Borkorcsolya  
• Kézműves sajtok 
• Szórakoztatás, zene

Szervező

• Rezi Község Önkormányzata 
• 8373 Rezi, Kossuth u. 35 
• Kapcsolattartó: Tafota Istvánné 
• Tel.: +36 30 648 8764 
• E-mail: reziph@rezinet.hu

Szervező

• Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület
• Kapcsolattartó: Takács Zsolt
• Tel.: +36 30 387 8703
E-mail: konakikapu123@gmail.com