Rezi szőlőhegy
NAVIGÁCIÓ:
Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület
Mezőgazdaság, borkultúra, gasztronómia
Kézműves hagyományok
Szőlészet-borászat
A magyarság 900 után vette birtokába a Dunántúl területét. A krónikák szerint a Balaton környéket Bulcsú-törzse szállta meg. A honfoglalók szláv, avar és frank népeket találtak itt. A források alapján megállapítható, hogy már ők is foglalkoztak földműveléssel és szőlőtermesztéssel. De már ezt megelőzően a késő római időkben is igen fejlett volt ezen a területen a gyümölcstermesztés. A fenékpusztai leletek tanúsága szerint szőlőt, diót, mandulát, cseresznyét, szilvát, almát és barackot is termesztettek a vidékünkön élt rómaiak. Apáról fiúra örökített agrotechnikájuk ötvöződött aztán a honfoglaló magyarok mezőgazdasági ismereteivel. Reziben már az 1628-as feljegyzések beszámoltak arról, hogy földje megtermi a gabonát és a szőlőt. A lakosság megélhetési forrásait hosszú időkön keresztül az őstermelés képezte, a szőlő, gyümölcs és a zöldségfélék feldolgozása. A nagy filoxéra járvány ideje alatt a régi szőlőfajták elpusztultak. Az 1800-as évek közepén Ambrus Mihály rezi plébános tanította meg a rezieket a helyes szőlőművelésre és az ő kezdeményezésére termesztették először a rizling szőlőt.
Ettől kezdve a táj jellegzetessége a rizlingszőlő lett, a vidéket ezért Rizlingországként emlegetik.
Mára sajnos egyre kevesebben tudnak ebből megélni, de a szőlőművelés, borkészítés, a hozzá kapcsolódó gasztronómia a hagyományőrzésben ma is fontos helyet tölt be.
Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület
Bellér Ferenc elnökKapcsolat
A szőlőhegy hagyományainak életben tartói
a Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület |
Az Egyesület a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében szakmai és turisztikai programokat szervez, amelynek keretében megismerteti és népszerűsíti a szőlőművelést, borkultúrát és helyi értékeket. Tagjai szinte valamennyien szőlőültetvényekkel rendelkeznek.
Bellér Ferenc elnök
Amivel készülünk:
Nyitott Pincék Éjszakája 2020. augusztus 1.
Az esemény weboldala itt érhető el
Az Egyesület a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében szakmai és turisztikai programokat szervez, melyek keretében megismerteti és népszerűsíti a Reziben több évszázados múltra visszatekintő szőlőművelést, borkultúrát, helyi értékeket, ezzel patronálva a szőlőhegyen működő pincegazdaságokat.
A Nyitott pincék éjszakáján kézműves hagyományokkal készült ételek, finom, helyi pincészetek borai és persze a mesébe illő táj fogadja vendégeinket, akik betekintést nyerhetnek Rezi borkultúrájába, annak gasztronómiai és a mezőgazdasági hagyományai mellett.
A táj szépségét fokozza az éjszaka és az éjszakában fáklyákkal való séta az egyes pincészetek közt, akik erre az alkalomra készített poharakban kínálják boraikat.
A poharakat a pincészeteknél tudja megváltani a kedves ide látogató.
Az est végén nyereményjátékkal kedveskedünk vendégeink számára.
Nagy szeretettel várunk minden kedves borkedvelőt!



Programok
• Bor – Borkostólás
• Borfalatok
• Borkorcsolya
• Kézműves sajtok
• Szórakoztatás, zene
Szervező
• Rezi Község Önkormányzata
• 8373 Rezi, Kossuth u. 35
• Kapcsolattartó: Tafota Istvánné
• Tel.: +36 30 648 8764
• E-mail: reziph@rezinet.hu
Szervező
• Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület
• Kapcsolattartó: Takács Zsolt
• Tel.: +36 30 387 8703
• E-mail: konakikapu123@gmail.com
További történet
Rezi Kikiáltó tavaszi szám
Meghívó Szent György napi ünnepségre
XXXIV. REZI VÁRTÚRA